Thursday, October 18, 2012

"Nasi Ayam Penyet"








Ni la menu yg terhasil dr kegilaan aku berkenalan dgn "Nasi Ayam Penyet"..hmpir setiap ari muka aku dikedai makan yg menghidangkan menu utama nasi berhantu ni...bile tekak ni dah dapat merase satu persatu bahan² yg terkandung dlmnyer..so aku dgn semngat yg kental mencube sdiri dirumah...memangla tak menepati 100% menu asal..tp my hubby bertambah smpai 3 kali...senyum smpai telinga aku...jom try!!!

Bahan² utk nasi :

1. Beras

2. Air rebusan ayam
3. Kiub ayam(ape² jenama)
4. Secubit garam

Cuci beras mcm biase..then masukkan air rebusan yg dah dicampur kiub ayam,secubit garam..then masak dlm ricecooker cm masak nasi biase..


Bahan² utk ayam :


1. Ayam potong 4/6

2. 3 sdu bsr Serbuk Kari
3. 2 sdu bsr Serbuk Kunyit
4. 2 ulas bawang besar(blend)
5. 3 ulas bawang putih(blend)
6. secubit garam

Cuci bersh ayam then rebus sekejap...agak ayam dah lembut,bawang besar+bwng putih+serbuk kari+serbuk kunyit (blendkan)...tos ayam masukkan dlm mangkuk..tuangkan bahan² yg dah diblend serta garam then perap dalm 1@1/2 jam..

lepas tu bolehla di goreng...ayam yg siap digoreng perlula ditumbuk dgn batu lesung atau dicincang..(tp ikut sukela...)klu nk mkn seketul² mcm tu jerk pon OK!!

Bahan² utk sup :


1. Kiub Ayam

2. Air rebusan ayam
3. 2 ulas bawang besar(blend)
4. 3 ulas bawang putih(blend)
5. 1 ulas kecil halia (blend)
6. Jika ader lebihan tulang²,kaki n leher ayam bolehla dimasukkan sekali
7. 3 btg daun sup

Panaskan minyak..masukkan bhn yg diblend hingga naik bau..masukkan kiub n air rebusan ayam serta lebihan tulang²,kaki n leher ayam..rebus hingga empuk...dah siap bolehla dimasukkan daun sup..


Bahan² utk sambal belacan:


1. 5 bji Lada merah

2. 10 bji Cili padi(klu suka pedas)
3. 1 ulas bwng besar
4. 1 bji tomato
5. 3/4 belacan
6. 3 bji limau nipis
7. secubit garam/ajinomoto

Kesemua bahan 1-5 cuci bersih then goreng sekejap dgn minyak sedikit..then masuk dlm blend then blend hingga hancur...masukkan dlm mangkuk perahkan limau nipis..kulit limau di potong kecil² dimasukkan sekali dlm sambal belacan...masukkan garam/ajinomoto...


Bahan² tambahan :


1.Kacang Panjang

2.Kacang Botol
3.Kobis
4.Timun
5.Tempe yg dah digoreng
6.Tahu yg dah digoreng

SELAMAT MENCUBE ;-)


No comments:

Post a Comment